Alkohol a Turecko

Ač je Turecko muslimským státem, prodej alkoholu tu není nijak omezen. Samotní Turci moc alkohol nepijí, ale především na západu země není problém alkoholické nápoje zakoupit. (1)

Pivo Efes, Anthony Abbot, zdroj: flickr.com

Efes

Největším pivovarem v Turecku je Efes, který může především české turisty potěšit tím, že vyrábějí piva plzeňského typu. V Turecku se jedná o nejoblíbenější pivo a jeden z pivovarů se nachází i v samotném Istanbulu. Efes své pivo expanduje do další zemí, především do Ruska a Číny. (2) Jeden „lahváč“ piva Efes v Turecku vyjde na 7 až 10 lir. (3)

Raki

Mezi nejkonzumovanější alkohol se však řadí raki. Jedná se o druh anýzového alkoholického nápoje osmanského původu – tedy národní turecký nápoj. Vyrábí se ze zkvašených vinných hroznů. Pálí se obvykle na dvakrát a před druhým pálení se do ní se přidá anýz a další koření a byliny. Obsah alkoholu je u většiny pálenek 45%. Tradičně se podává s vodou a kostkami ledu. Voda způsobí, že se alkohol zbarví na bílo. Mléčná barva dala nápoji přezdívku „lví mléko“ – v Turecku se lidově používá slovo lev jako metafora pro silného a odvážného člověka a tak bychom tuto přezdívku mohli přeložit i jako „mléko pro silné“. Raki se podává buď k meze*, před večeří nebo po ní. Obzvláště je oblíbená k mořským plodům, červenému masu či kebabu. (4) Cena raki se za 0,7l pohybuje okolo 22 euro.(5)

*meza – Jedná se o předkrmy zeleninových, masitých, luštěninových, též rybích jídel, včetně všech druhů darů moře. Dále jsou to též různé druhy pomazánek a moučných jídel. (6)

Konzumace alkoholu

Pití alkoholu je v Turecku povoleno od 18 let. V celé zemi platí vysoká daň za alkohol. Prodávat jej mohou jen licencované podniky,jejich počet je však omezen zákonem – například žádný podnik, který je 100m od školy nebo mešity nedostane licenci. (7)