Co nakoupit v Turecku?

Turecko je velká země se spoustou různých malých obchůdků se suvenýry a proto vám chci ukázat kousky, které je dobré ochutnat, nebo si odnést domů z cesty po Turecku. Z Turecka vám mohu poradit pár věcí, které tu můžeme najít.

Turecké koberce

koberec, zdroje: stockphotos.sk
Turecké koberce jsou jedny z nejhezčích a nejzajímavějších koberců. Koberec je spíše větší suvenýr, který ale stojí za to ho koupit. Jeden metr čtvereční koberce trvá vyrobit přes 100 dní, protože jsou ty dražší vyrobeny ručně. Ručně vyrobený poznáte tak, že pokud zatáhnete za nit z koberce, nevytáhnete ji.

Nazar Boncuk

nazar, zdroj: etsy.com

Nazar je malý kamínek, který je podobný oku a nazar znamená „pohled“. Tento kamínek se prodává jako sponu, samotný kamínek, šperk, nebo jako klíčenku. O nazaru se říká, že přináší štěstí a pokud se setká s temnou energií, tak šperk pukne a špatnou energii odvrátí, aby nazar štěstí přinášel, musí být darován, proto jestli si ho koupíte, musíte ho někomu darovat. V Turecku se dává už novorozeňatům, aby byli ochráněni.

Zlato

gold, zdroj: turkishtravelblog.com

V Turecku je levná pracovní síla, tím pádem tam zlato nestojí tolik. Zlato se tu prodává desetikarátové, proto je taky levnější. Čím více je se zlatem manipulováno a designováno, tím je dražší. Nezáleží jen na váze, ale i na jeho provedení. Nezapomínejte, že můžete z Turecka vyvést jen zlato v ceně 300 euro.

Turecké nápoje

čaj, zdroj: nargullis.sk

V Turecku se opravdu často pije čaj. Nejčastěji se pije černý čaj, který je hodně slazený. Čaj dostanete v obchodě, když budete smlouvat, nebo někde na návštěvě. Další nápoj, který se v Turecku pije, je káva. Káva je velmi silná a má složitý postup přípravy. Postup přípravy je ale často na krabičce kávy. Než si kávu koupíte, nejdříve ji ochutnejte má totiž velmi silnou chuť.

Turecko je město obchodu a je tu spotu trhů s tisíci obchody a proto, by jste se tu měli naučit smlouvat. Obchodník je připraven na to, že se cena usmlouvá, nejdříve navrhněte 50% ceny, kterou jste schopni zaplatit a smlouvejte, po chvíli poznáte, že vám cenu sníží pokud jste ji teda netipli velmi nízko. Cenu musíte pomalu zvedat a třeba se o svůj chtěný objekt tolik nezajímat a jen poukázat a zajímat se o jiný, který vůbec nechcete, ale po smlouvání se rozhodněte, že produkt nechcete, že je moc drahý a obchodník vám nabídne druhý produkt, který je levnější.


Zdroje

  1. Nákupy a smlouvání. Turecko v detailech [online]. [cit. 2019-06-10]. Dostupné z: https://turecko.vdetailech.cz/cs/uzitecne-informace/nakupy-a-smlouvani
  2. LEFEBVRE, Kateřina. 10 věcí, které si musíte přivézt z Turecka: Tipy a triky k nákupu zlata, kůže i koření. Rady na cestu [online]. 2017, 23.1. [cit. 2019-06-10]. Dostupné z: https://www.radynacestu.cz/magazin/10-veci-ktere-si-musite-privest-z-turecka
  3. 14 Ideas of Souvenirs to Buy in Turkey. Turkish travel blog [online]. [cit. 2019-06-10]. Dostupné z: https://turkishtravelblog.com/shopping-in-turkey-souvenirs/