Orhan Pamuk

Orhan Pamuk je turecký spisovatel, scénárista, profesor literatury na newyorské Columbia University a nositel Nobelovi ceny za literaturu.

Orhan Pamuk, foto: Murat Türemiş, orhanpamuk.net
Jeho knih bylo prodáno přes třináct miliónů výtisků. Byly vydány v šedesáti třech jazycích a obdržely mnoho domácích i zahraničních cen. Je jedním z nejčetnějších spisovatelů Turecka, ale i nejméně chápaným autorem. Jeho knihy jsou charakteristické zmatkem nebo ztrátou identity, kterou zčásti přenáší na téma konfliktu mezi hodnotami západního a východního světa. Jeho práce se často dotýká hluboce zakořeněného pnutí mezi východní a západní tradicí a modernismem (sekularismem).
Je autorem románů, Pan Cevdet a jeho synové, Tichý dům, Bílá pevnost, Černá kniha, Nový život, Jmenuji se červená, Sníh, Muzeum nevinnosti, Istanbul a Jiné barvy.
Narodil se 7. června v Istanbulu do rodiny klesající vyšší třídy. Vystudoval anglofonní gymnázium Robert College vIstanbulu a poté pokračoval studiem architektury na Istanbulské technické univezitě. Po třech letech studí však studium architektury přerušil a přešel ke studiu žurnalistiky, kde měl více prostoru pro psaní svých románů.V roce 1982 se oženil s Aylin Türegünovou. O devět let později se jim narodila dcera RÜYA, jejíž jméno znamená v turečtině „sen“. Po devatenácti letech manželství se rozvedli, ale zůstali dobrými přáteli.Orhan Pamuk se zasazuje o změnu zákonů, které by umožnili v Turecku o úplnou svobodu projevu. Díky svým názorům byl však obviněn z porušení zákona na ochranu Turecka a jeho představitelů.

poznámkový blok, foto: Erzade Ertem, orhanpamuk.net