Podvody v Istanbulu

Nejhorší podvod, páchaný v Istanbulu na turisty probíhá následovně. Na ulici vás osloví přátelský muž, který s vámi nejdříve naváže zdánlivě neškodný rozhovor. Ptá se odkud jste a jak se živíte. Už těmito otázkami však mapuje vaši potencionální finanční situaci. Následně vás vezme například na pivo do nějakého klidnějšího podniku. Když už jste ve správné náladě a muž z vás vycítí, že z jeho strany neočekáváte žádné nebezpečí, zeptá se, jestli nemáte chuť pobavit se v dobrém nočním klubu. Protože jste v náladě a nadšeni z nového místního přítele, tak souhlasíte. Poté už to jde ráz na ráz. Váš nový přítel vás prvně ujistí, že první rundy jdou na jeho účet a následně buď odejde na záchod a už se z něj nevrátí, nebo když dojde na platbu, tak odmítá přiznat, že vás chtěl pozvat. Samotný účet je to, co vám vyrazí dech. Klub si totiž bude účtovat za pití nehorázné částky. Jako v případě studenta v dokumentu Scam City, který platil za účet více než 100 euro, tedy asi 20 euro za jedno obyčejné pivo. Pokud člověk není ochotný (nebo dokonce schopný) tak vysokou částku zaplatit, nastoupí na něj urostlá bezpečnostní ochranka klubu. Ta vás ráda doprovodí k nejbližšímu bankomatu a v případě potřeby nemá problém ani s fyzickým zastrašováním. Samotný dokument popisuje tento podvod ještě podrobněji. Výše popsaný podvod je typický hlavně v okolí ulic Taksim, Aksaray a Beyazit.

Další podvody jsou spojeny s bankovkami. Malé hotely například nejdříve uvedou ceny nejprve v tureckých lyrách a když přijde na placení, začnou vás přesvědčovat o tom, že ceny byly od začátku uvedeny v eurech. Na další podobný podvod lze narazit na ulici, když s vámi někdo chce vyměnit dvoueurové mince v komínku za bankovku. Háček je v tom, že dvě eura jsou pouze první mince, následující peníze v komínku budou pravděpodobně mince jedné lyry, které se dvou eurovým na první pohled podobají. Taxi služba by mohla být kapitola sama o sobě, co se ale týče bankovek a jejich hodnoty, doporučuje se, neplatit taxikářům velkými bankovkami. Může se totiž stát, že řidič udělá prudký pohyb a najednou bude držet v ruce jinou bankovku, než tu kterou jste mu dali. Také se může pokusit vrátit vám „omylem“ špatně, takže i to je důležité si kontrolovat.

Poslední podvod který zmíním na vás může zkusit pouliční čistič bot. Muž, se vším náčiním v ruce, vás předejde na ulici a najednou mu upadne kartáč. Dělá, že si toho nevšiml a čeká na vaši iniciativu. Když mu kartáč zvednete, nabídne vám vyčištění bot. Pokud však očekáváte, že je to pouze protislužba, tak se mýlíte. Po vyčištění po vás muž bude žádat peníze, když mu je odmítnete dát, bude velmi nepříjemný. Zde je video, na kterém jde podvod hezky vidět.


Zdroje

  1. Jak přežít v Istanbulu: podvody [online]. [cit. 2019-05-27]. Dostupné z: http://www.eurovikendy.info/istanbul/jak-prezit-v-istanbulu-podvody/
  2. Scam City S01E07 Instanbul [online]. [cit. 2019-05-27]. Dostupné z: https://www.dailymotion.com/video/x2r3qun
  3. Shoe Shine Scam Artist [online]. [cit. 2019-05-27]. Dostupné z: https://www.youtube.com/watch?v=N4wdc9A6LqU