Spropitné v Istanbulu (Turecku)

Nechávat drobnou peněžní odměnu v restauracích, kavárnách i hotelech jako výraz díku je zvykem a slušností po celém světě. Nejinak je tomu i v Istanbulu. Na rozdíl od většiny evropských zemí se však v Turecku spropitné mnohdy přímo očekává a jeho nezaplacením vyjadřujete svou nespokojenost s poskytnutou službou. Kdy, jak a kolik tedy máte platit?

Spropitné v Turecku, transferwise.com

Základní informace

Pro začátek se hodí vědět, že v Turecku a dalších muslimských zemích se spropitnému říká bakšiš. V muslimské kultuře je dělení se a odměňování samozřejmé, jedná se o základní společenské pravidlo. Pod označení bakšiš proto kromě běžného oplácení protislužby spadají i příspěvky pro poutníky, chudé a žebráky. Chcete-li být zdvořilí, na odměny lidem, kteří k Vám byli milí a něco pro Vás udělali, byste rozhodně neměli zapomínat.

Jakékoliv spropitné, které necháváte, nechávejte spíše v hotovosti, nejlépe v turecké měně (tzv. turecká lira, TRY) a ideálně rovnou člověku, kterému náleží. Pokud platíte v restauraci kartou, nechte si proto stranou drobné a dejte je číšníkovi přímo na ruku.

Občerstvení a ubytování

Spropitné za občerstvení je podobné jako u nás, tedy zhruba 10% z celkové ceny. V lepších restauracích se pak tato částka zvyšuje až na 15%, naopak u pouličního jídla je dostačujících i 5%. V hotelech se běžně při odjezdu nechává na recepci 20–50 TRY, personálu se nechává zhruba 3–7 TRY, pokojským obvykle denně na posteli, portýrům při pomoci se zavazadly.

Jak v hotelech, tak v restauracích se často nachází kasičky s nápisem tips (tj. spropitné v překladu z angličtiny). V případě, že jste byli se službami spokojeni, můžete zde přihodit několik drobných.

Doprava

Pokud během cestování použijete dolmuş – sdílené taxi – nebo minibus, spropitné platit nemusíte. U taxi stačí pouze zaokrouhlit cenu nahoru, když vám ale řidič pomůže se zavazadly, měli byste ho odměnit, podobně jako nosiče na letišti. Ti jsou zvyklí na 2–3 TRY za kufr.

Rekreace a prohlídky

Pakliže si dopřejete hamam, proslulé turecké lázně, masérovi či masérce náleží zhruba 10–20% z ceny. Když odcházíte, povětšinou se s vámi personál přijde rozloučit, přičemž očekává bakšiš. Výslednou částku si pak rozděluje mezi sebou, jestli tak chcete odměnit jednotlivce, raději si zjistěte jeho jméno na recepci.

Průvodcům a řidičům okružních jízd přidávat nemusíte, přesto na spropitné čekají. Pokud je tedy chcete ocenit za jejich služby, většinou dostávají zhruba 20–30 TRY na den za celou skupinu.

Nevyžádané služby

Může se stát, že Vám bude nabídnuta služba, o kterou nestojíte, například muzikanti hrající u stolu v restauracích, samozvaní nosiči nebo lidé nabízející ubrousky na záchodech. V takovém případě není neslušné zdvořile odmítnout, určitě byste si ale neměli nechat pomoct a pak nezaplatit.


Zdroje

BROSNAHAN, Tom. Tipping in Turkey. In: Turkey Travel Planner [online]. Travel Info Exchange, Inc. ©2002-2019 [cit. 6.4.2019]. Dostupné: turkeytravelplanner.com

AIDYN, Barbora. Turecko – země skvělého jídla, bohaté historie a milých lidí. In: TravelBible [online]. 25.1.2017 [cit. 6.4.2019]. Dostupné: tracelbible.cz

Savour Turkey. Pět správných způsobů, jak platit spropitné v Turecku. In: Savour Turkey [online]. SavourTurkey.com ©2019 [cit. 6.4.2019]. Dostupné: savourturkey.com

Wikipedie. Spropitné. In: Wikipedie [online]. 28.2.2019 [cit. 6.4.2019]. Dostupné: wikipedia.org

The Istanbul Insider. How Much and When to Tip in Istanbul. In: The Istanbul Insider [online]. The Istanbul Insider. © 2011–2019 [cit. 6.4.2019]. Dostupné: theistanbulinsider.com

Property Turkey.com. A beginner’s guide to tipping in Turkey. In: Property Turkey [online] Property Turkey Limited. ©2019 [cit. 6.4.2019]. Dostupné: propertyturkey.com

Tipping In Istanbul. In: Who To Tip [online]. Richard Powell. © 2014 [cit. 6.4. 2019] Dostupné: whototip.net