Kebab
V Česku se s kebabem setkáváme většinou ve fast foodech a většina lidí nemá nejmenší ponětí o tom, jak vypadá kebab v původním podání. Pokud půjdeme do počátku historie kebabu, tak dojdeme pravděpodobně do ulic Bagdádu, kde se jehněčí maso na rožni prodávalo již před mnoha stoletími. Odtamtud se poté dostal do Turecka, či do Řecka, kde dostal název Gyros a začal se podávat trošku jiným způsobem.
Jednoduše můžeme říct o kebabu, že to jsou nejrůznější masové pokrmy podáváné na mnoho a mnoho způsobů, s původem v kuchyních na středním východě.
Pár druhů kebabu v Turecku
1. Beyti kebab – je styl kebabu pojmenovaný po obchodu s kebabem Beyti. Je to mletý jehněčí kebab s česnekovým jogurtem a pepřem, a to celé je zabaleno v lavash nebo yufka chlebech.
2. Şiş kebap – je kebab s cibulí s škumpy, grilovaným pepřem, kousky rajčete (i grilované) a s lístky rukoly. Shish kebab je pokrm sestávající z malých kostek grilovaného masa nebo ryb navlečených na kosince (špejli).
Je kebab zdravý?
A co říct na kebab z dietologického hlediska? Poměrně zdravý, z fast foodu asi nejzdravější, protože se při jeho přípravě nic nesmaží. Vadí snad jen zbytečně velké množství soli. Na druhou stranu je pozitivní, že se fastfoodový kebab se téměř vždy servíruje s poměrně velkým množstvím čerstvé zeleniny a ve své standardní podobě se podává v pita chlebu nebo zabalený v „tortille“.
Zdroj
Kebab, Wikipedia [online]. [cit. 2019-05-27]. Dostupné z: wikipedia.org
Cestování: Kebab: co to vlastně je? Proč není kebab jako kebab, IDnes [online]. [cit. 2019-05-27]. Dostupné z: idnes.cz/cestovani
The five kebabs you should really try in Turkey, TRT WORLD [online]. [cit. 2019-05-27]. Dostupné z: trtworld.com